hypotheek

Een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek, wat is het verschil?

Een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek, wat is het verschil?

Met ingang van 2013 is de keuze tussen de verschillende hypotheekvormen gewijzigd en een stuk overzichtelijker geworden. Je hebt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek nu nog de keuze uit twee vormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. We leggen je graag het verschil uit.

Met beide hypotheekvormen werk je toe naar een volledige aflossing van de hypotheeklasten, maar er zijn een aantal verschillen die van grote invloed zijn op de rente en aflossing die je per maand betaalt. Graag leggen we aan de hand van een voorbeeld de verschillen uit.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Qua berekening is dit de meest eenvoudig vorm. De totale hypotheekschuld gedeeld door het aantal maanden van de looptijd is het bedrag dat je per maand dient af te lossen. Daar tel je bij op wat de maandlast is op basis van de hypotheekrente op dat moment. Dat bij elkaar opgeteld is je totale maandlast.

Als voorbeeld:

Je hebt een hypotheek met een looptijd van 30 jaar van 300.000 met een hypotheekrente van 2,5%

Per maand betaal je dan aan aflossing: 300.000 : 360 = 833 euro

Per maand betaal je dan aan rente: 300.000 x 2,5% = 7500 /12 = 625 euro

Je totale maandlasten in de eerste maand bedraagt: 1458 euro

In de tweede maand betaal je aan rente 623 euro, zodat je totale maandlasten dalen naar 1456 euro.

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Met deze hypotheekvorm blijven je maanlasten gedurende de looptijd van de hypotheek steeds gelijk. De eerste jaren betaal je voornamelijk rente en relatief weinig aflossing, maar naarmate de looptijd vordert betaal je steeds meer aflossing.

De berekening van een annuïteitenhypotheek is vrij ingewikkeld, maar de maandlasten uit het voorbeeld komen met een annuïteitenhypotheek uit op € 1184 per maand.

Uiteraard worden je woonlasten nog aangevuld met de verzekeringen die je nodig hebt om je hypotheek af te sluiten. Deze regeling heeft wel invloed op

Onderstaand plaatje maakt het verschil visueel zichtbaar.

a of l def