blog4

Kredieten en persoonlijke leningen, ben jij volledig op de hoogte van wat er op jouw naam staat?

Kredieten en persoonlijke leningen, ben jij volledig op de hoogte van wat er op jouw naam staat?

In Nederland houdt het Bureau Krediet Registratie zich bezig met te registeren welke kredieten er worden afgesloten. Zodra je ergens een krediet of mogelijkheid tot roodstand afsluit, dan wordt daar melding van gemaakt bij het BKR. Zo kun je persoonlijk overzicht verkrijgen over welke producten er (nog) op jouw naam staan.

Een BKR notering, daar is op zich helemaal niets mis mee. Sterker nog, als je altijd aan al je betalingsverplichtingen hebt voldaan is het een indicatie voor geldverstrekkers dat je een betrouwbare klant bent. En met de afnemende frequentie van vaste banen en vaste contracten kan je BKR notering in de toekomst nog wel eens een belangrijke rol gaan spelen in het verkrijgen van een hypotheek. Bij BKR kun je een status ‘groen’, ‘oranje’ of ‘rood’ hebben. Kort gezegd is er bij een status groen niets over je te melden, maar ben je wel bekend. Met een status ‘rood’ heb je betalingsachterstanden. Als je niet bekend bent bij het BKR krijg je automatisch de status oranje! Meer over wat de verschillende statussen betekenen kun je lezen op de website van het BKR.

Oude kredieten blijven op jouw naam staan!

Wat wij in gesprekken met mensen veelvuldig tegenkomen is dat er niet altijd goed overzicht is in de leningen en kredieten die mensen in het verleden hebben afgesloten of nog hebben. Bijvoorbeeld doordat er in het verleden iets in termijnen is betaald, dat je nog een creditcard op jouw naam hebt staan of doordat je rood mag staan bij je bank.

Ook als je dit bedrag inmiddels allang hebt ingelost of er nooit gebruik van maakt, de mogelijkheid voor jou om op korte termijn over dat geld te beschikken is aanwezig. Daardoor blijft het product ook gekoppeld aan jouw naam bij het BKR.

Doe een BKR check als je een financieel product wilt afsluiten!

Als je een hypotheek gaat afsluiten dan dien je bijna altijd alle leningen en kredieten in te lossen. In jouw proces voor een nieuwe hypotheek wil je natuurlijk voorkomen dat door een vergeten krediet of lening het proces vertraging oploopt.

Je kunt bij BKR zelf een check doen om te vragen welke kredieten er nog op jouw naam staan. De kosten hiervoor zijn € 4,95. Heel handig om dat te doen voordat je het adviestraject met je hypotheekadviseur in gaat of voordat je een nieuwe lening of krediet afsluit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Voor uitgebreidere hulp biedt Curo advies met de BKR Service de mogelijkheid je te helpen deze oude kredieten op te heffen met de benodigde opzegbrieven en wordt je door het gehele proces begeleid.