blog1

Tien tips bij het afsluiten van een hypotheek

Hoe vind je de hypotheekadviseur die bij jou past? In het grote aanbod van hypotheekadviseurs kan het best lastig zijn om een bepaalde partij te vinden die bij je past als je geen referenties hebt van vrienden of familie die door iemand goed zijn geholpen. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet die daarbij kunnen helpen:

1. Online op zoek naar een hypotheekadviseur? Kijk eens naar online referenties van andere klanten. Op advieskeuze.nl en op diverse andere websites kun je referenties lezen over de dienstverlening van niet alleen hypotheekadviseurs, maar ook voor vele andere financiële dienstverleners. Je kunt er zoeken op postcode of woonplaats en zo uitvinden wie er in jouw omgeving de beste beoordeling heeft gekregen. De beoordelingen worden bij elkaar opgeteld en daar komt een gemiddeld eindcijfer uit. Advieskeuze.nl is eigendom van consumentenbond, dus echt onafhankelijk. Ook kun je hier zelf een referentie achterlaten over jouw ervaringen. Daar help je dan ook weer andere mensen mee.

2. Goedkoop is zeker niet altijd de beste oplossing. Let ook op de voorwaarden van het adviesgesprek en met name de bemiddeling. Zeker als er sprake is van een scheiding, onderwaarde van je huis of andere zaken die een hypotheektraject ingewikkelder kunnen maken kun je misschien beter kiezen voor een partij die weliswaar iets duurder is, maar jullie uiteindelijk wel aan een betere en voordeligere oplossing helpt.

3. Je kunt verschillende partijen benaderen om praktijkadvies. Een bank kan alleen maar advies geven over de eigen producten. Een onafhankelijke hypotheekadviseur heeft inzicht in de producten van vele geldverstrekkers en kan dus een veel breder advies geven. Doordat hypotheekadviseurs tegenwoordig niet meer op provisie werken heb je bovendien de garantie dat een onafhankelijk hypotheekadviseur jou echt het best mogelijke aanbod doet.

4. Heb je kennis gemaakt met een hypotheekadviseur en gaan jullie een adviestraject in? Bereid je dan goed voor op het gesprek met een hypotheekadviseur en zorg dat je de benodigde papieren en andere financiële gegevens bij de hand hebt. Ook als je nog geen ander huis in zicht hebt, kan het wel erg handig zijn om alvast te weten waar jullie financieel aan toe zijn voordat jullie naar een ander huis op zoek gaan.

5. Vraag ook naar de risico’s van een bepaalde hypotheek of hypotheekvorm in plaats van alleen maar op de voordelen te focussen. Vraag bijvoorbeeld naar wat de gevolgen zullen zijn voor jou en/of je partner in geval van overlijden, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of een scheiding en wat je eraan kunt doen om je tegen de financiële gevolgen te verzekeren.

6. Onderwaarde van je huis of het hebben van schulden betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om alsnog een hypotheek af te sluiten. Wees wel transparant over je financiële situatie. Als er achteraf toch nog iets boven water komt, dan kan dat serieuze gevolgen hebben voor de doorgang van je hypotheek. Doe ook eens een check bij het BKR om er zeker van te zijn dat er geen onverwachte kredieten uit het verleden niet zijn afgemeld.

7. Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. In hoeverre moet ik daarmee rekening houden? Ten eerste wordt de hypotheekrente niet helemaal afgeschaft, maar wordt langzaam afgebouwd tot een lager percentage. Ook zullen de regels om voor hypotheekrente aftrek in aanmerking te komen in de loop der tijd strenger worden. Deze regeling zal in eerste instantie voornamelijk de hogere inkomens treffen. In 2014 is de regeling ingegaan en deze zal tot 2041 stapsgewijs verder worden ingevoerd. Als je meer wilt weten over hoe het precies in zijn werk gaat: er zijn vele artikelen over geschreven, hier de link naar eentje.

8. De relatie met een hypotheekadviseur is niet alleen een kortstondige, ook op de lange termijn kan hij iets voor je betekenen. Bijvoorbeeld door je op de hoogte te houden van wijzigingen in de hypotheekrente waardoor je hypotheeklasten omlaag zouden kunnen. Vraag dus ook wat jouw hypotheekadviseur doet om je van dit soort mogelijkheden op de hoogte te houden.

9. Creëer duidelijkheid in wat er precies van je gevraagd wordt en wat jij van de hypotheekadviseur verwacht. Een huis kopen en een hypotheek afsluiten is niet zomaar iets. Voor het aanleveren van de juiste stukken is het van belang om goed duidelijk te hebben wat jouw hypotheekbemiddelaar van je nodig heeft en op welke manier. Hoe sneller het dossier compleet is met de juiste stukken, hoe sneller jij je huis kunt kopen.

10. Per maart 2016 verandert er het een en ander in de Europese wetgeving rond hypotheken en met name rond het offerte traject van jouw toekomstige hypotheek. Vraag hiernaar bij jouw hypotheekadviseur als hij jou daar nog niet over geïnformeerd heeft. Ook kun je er binnenkort het een en ander over teruglezen op onze website en op onze facebookpagina.