mobiel en hypotheek

Ook je telefoon wordt van invloed op de hoogte van je hypotheek!

Als je na 1 mei van dit jaar mobiele telefoon koopt met daaraan gekoppeld een abonnement, dan kun je  daarna moeite krijgen met het kopen van jouw droomhuis. De ’korting’ die je op de telefoon ontvangt wordt dan geregistreerd bij het BKR als die hoger is dan €250.

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten. De AFM ziet de combinatie telefoon en abonnement voortaan als een lening, met alle gevolgen voor consumenten en aanbieders van dien.

Losse telefoons zijn bij aanschaf niet zelden honderden euro’s duurder dan telefoons die samen met een abonnement worden aangeschaft. In de kosten van het abonnement, dat voor 12 of 24 maanden wordt afgesloten, zit het restant van de prijs van de telefoon ’verstopt’: het apparaat moet worden afbetaald.

De AFM wil nu dat de prijzen van losse telefoons en die van apparaten met abonnement beter vergelijkbaar worden. Dat betekent dat aanbieders de kosten voor de telefoon die gedurende het abonnement worden betaald apart moeten vermelden in reclames en op websites. Ook moet in een krediettabel duidelijk worden wat de totale prijs van de telefoon en het abonnement gaat zijn.

Registratie bij BKR

Vanaf 1 mei raakt ook het Bureau Kredietregistratie betrokken bij de aanschaf van een mobiele telefoon. Telefoonkredieten vanaf €250 worden bij het BKR geregistreerd, en kunnen in theorie een hobbel gaan vormen bij het afsluiten van een hypotheek. Klanten moeten vanaf 1 mei ook hun inkomen opgeven voordat ze een nieuwe mobiele telefoon op afbetaling kunnen aanschaffen.

Voorlopig is deze regeling nog niet van kracht, maar als je van plan bent om nog dit jaar een huis te kopen en je ook een nieuw abonnement plus telefoon wil aanschaffen kan het wel handig zijn om met dat laatste even te wachten.