verhuizen

Verhuistips

Verhuizen is een hele klus en kan in veel huishoudens voor de nodige stress zorgen. Om je een handje te helpen hebben wij een aantal handige verhuistips voor je op een rijtje gezet van dingen die je wellicht zou kunnen vergeten. Doe er je voordeel mee!

Begin tijdig
Inpakken, verhuizen en uitpakken: het duurt langer dan je denkt. Begin er dus op tijd aan. Wie enkele weken op voorhand begint en elke dag enkele dozen inpakt, schiet goed op.

Werk kamer per kamer en nummer de dozen
Verhuizen verloopt veel vlotter wanneer je georganiseerd te werk gaat. Werk kamer per kamer en gebruik verschillende dozen voor verschillende kamers. Label de dozen met kleurcodes en/of nummers, zodat de dozen bij de verhuis meteen in de juiste kamer terechtkomen. Spullen die je snel opnieuw zult nodig hebben, steek je het best in een aparte, gelabelde doos.

Kan het door de deur?
Je meubilair kan wellicht niet allemaal door de deur. Van je eettafel weet je dat wel, maar wat met je bureau, je sofa, …? Meet al je grote meubelen op voorhand op, zodat je goed weet wat wanneer naar buiten kan, en voor welke meubels je een speciale regeling moet treffen.

Breek- en brandbare goederen
Glas en servies wikkel je het beste – stuk per stuk – in krantenpapier. Gebruik ook vulmateriaal – of nog beter, handdoeken – om de stapels borden te beschermen. Zilvergoed en lampen, wikkel je het best in keukenpapier. Brandbare en licht ontvlambare goederen, ten slotte, mag je niet inpakken.

Telefoon, internet en televisie
Neem in een vroeg stadium contact op over wat je moet doen om te zorgen dat je niet zonder aansluiting zit rond de verhuizing.

Verhuisbericht
Naast je familie, vrienden en kennissen is het ook handig om andere instanties op de hoogte te brengen van jouw verhuizing. Denk hierbij aan:
– Werkgever
– Glazenwasser
– Huisarts, tandarts, fysiotherapeut, specialisten, apotheek
– Bank, verzekeringen, pensioenfonds en je hypotheekverstrekker
– Tijdschriften, vereniging, opleidingsinstituut

Tip: loop eens je bankafschriften na, dan heb je vaak al een redelijk compleet beeld van alle instanties waar jij een product of dienst van afneemt.

Gas, water en elektriciteit
Afsluiten en aansluiten gas, water en elektriciteit als dat op de oude en/of nieuwe woning van toepassing is.

Praktische tips
– Laat de trommel van de wasmachine vastzetten zodat deze niet beschadigd tijdens de verhuizing. Vergeet ook niet om deze weer los te maken als de wasmachine in het nieuwe huis staat.

– Zet een dag voor vertrek de vriezer op de koudste stand, dan blijft de inhoud bevroren tijdens het transport. Maak de koelkast zoveel mogelijk leeg. Geef de koelkast en vrieskist even rust geven alvorens je ze aan gaat sluiten.

– Probeer een plaats voor de enorme verhuiswagen te regelen met eigen auto en auto.

Administratief
– Als je in een andere plaats gaat wonen, dan dien je soms een vestigingsvergunning aan te vragen. Met een vergunning kun jij je zorgeloos vestigen in je nieuwe woonplaats.

– Neem je meterstanden op zodat je niet teveel of te weinig betaald bij de eindafrekening.

– Als er ondanks een adreswijziging toch post naar je oude adres gaat: briefje sturen aan de afzenders.

– Adres in paspoort laten veranderen, adres op rijbewijs laten veranderen.

In- en uitpakken
– Geef elke kamer in het nieuwe huis een nummer. Noteer op iedere verhuisdoos wat er in zit en het nummer

– Kleding kun je zo uit de kast in speciale garderobedozen hangen

– Kastjes en dergelijke op slot doen, sleutel aan een draadje in de handbagage. Zorg dat je eerst alle kasten en andere opbergmeubels op zijn plek zet. Als je dan dozen gaat uitpakken dan kan de inhoud meteen in kasten worden opgeborgen.

– Spiegels en schilderijen niet inpakken: jouw verhuizer weet er raad mee

– Ruim alles op wat je niet meer wilt meenemen naar de nieuwe woning.

– Meldt eventuele schade direct aan je verhuizer zodat er overleg kan plaats vinden.

– Check de zolder en de schuur op vergeten spullen.

Na de verhuizing
Controleer, eventueel bij de oude bewoners, of de post nagezonden wordt en stuur een brief naar de afzenders met het juiste adres.