hypotheek

Dit is van invloed op je maximale hypotheek!

Je hebt de beslissing genomen en je gaat een ander huis kopen. Je bent al aan het rondkijken naar wat je droomhuis gaat worden. Maar voordat je daadwerkelijk een huis gaat bekijken wil je wel een beter beeld hebben van je financiële mogelijkheden. Slim om te doen, wat er zijn vele zaken die van invloed kunnen zijn op de maximale hoogte van je hypotheek.

Om je hiervan een beter beeld te geven, lees je in deze blog meer over een aantal van de belangrijkste ‘hypotheekverlagers’. Zo ben je goed op de hoogte en kun je evt al stappen ondernemen om te zorgen dat je geen last meer hebt van deze hypotheekverlagers als je je hypotheek gaat aanvragen.

 

Private lease auto

Stel: jij hebt een private lease auto of krijgt er binnenkort één. Dit kan nadelig zijn als je een hypotheek wilt afsluiten. Een private lease contract wordt namelijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit gebeurt voor 65% van de totale lease-som. De geldverstrekker rekent 2% van dit geregistreerde bedrag als maandelijkse financiële last.

Hierdoor kun je dus een stuk minder lenen voor je woning. Een leaseauto met een tweejarig contract van € 300 zorgt voor een verlaging van je hypotheek van zo’n € 50.000. Voor de duidelijkheid: dit telt alleen voor je privé auto, een auto van de zaak beïnvloedt je hypotheek dus niet.

Smartphone met abonnement

Ook een smartphone wordt bij het BKR geregistreerd, als jij hiervoor meer dan € 250 leent. Dus door die gloednieuwe telefoon kun je misschien wel minder lenen voor je droomwoning. Stel: jij betaal € 20 per maand voor je smartphone. Dan kost dit je zo’n € 5.500 aan hypotheek. Dit kan bovendien nog hoger oplopen als je kinderen hebt en ook hun telefoons op jouw naam staan.

Maar wacht: jouw abonnement duurt toch maar 2 jaar, waarom heeft het dan zo’n grote invloed? Het zit zo. Een telefoonabonnement wordt voor totale looptijd van je hypotheek meegerekend, dat is meestal zo’n 30 jaar. Dat kan dus om veel geld gaan.

Huis met erfpacht

Koop jij een huis waar erfpacht op rust? Dat heeft als grote voordeel dat je bij het kopen van de woning niet betaalt voor de grond. Je hebt daarvoor dus een minder hoge lening nodig. Bij erfpacht moet je echter wel maandelijks of jaarlijks canon betalen. Is dit eeuwigdurend afgekocht? Dan heeft de erfpacht geen invloed op je hypotheek. Maar is de canon voor een korte periode afgekocht? Dan rekent de hypotheekverstrekker de erfpacht wel als woonlasten mee in de berekening van jouw hypotheek.

Rood staan

Even rood staan op je bankrekening lijkt een makkelijke manier om vlug geld te lenen. Dit vul je toch gewoon weer aan zodra je je loon binnen hebt? Dit lijkt op het eerste oog misschien simpel, maar ook dit heeft invloed op je hypotheek. Rood staan op je rekening telt namelijk ook als een BKR-registratie. Zelfs de optie om rood te staan, is al van invloed.

Als jij een huis wilt kopen, is het daarom verstandig om de mogelijkheid tot rood staan te stoppen. Het duurt namelijk even voordat een BKR-notering uit het systeem verdwijnt. Anders heb je de kans dat je minder kunt lenen voor je woning.

Creditcard

Heb jij een creditcard waarbij je uitgesteld kunt betalen? Dan wordt dit kredietlimiet ook gezien als een financiële verplichting. Stel, het kredietlimiet van je creditcard staat op € 2.000. Dan rekent de hypotheekverstrekker met een maandlast van 2%, oftewel € 40. Dit zorgt slechts een kleine vermindering van je hypotheek, maar het is toch slim om erbij stil te staan of deze maandlasten daadwerkelijk nodig zijn.

Alimentatie

Ook een scheiding kan een rol spelen bij het afsluiten van je hypotheek. Wellicht heb je afspraken gemaakt met je ex-partner over alimentatie. Als jij partneralimentatie moet betalen, wordt dit van je inkomen afgetrokken. Dit verlaagt je hypotheek altijd. Betaal je alimentatie voor je kinderen? Dan beïnvloedt dit je hypotheek niet. Kinderalimentatie telt namelijk nooit als inkomen.

Studieschuld

Een studieschuld staat niet bij het BKR geregistreerd. Toch is dit van invloed op de hoogte van je hypotheek. Als jij gedurende je studententijd een schuld hebt opgebouwd, rekent de hypotheekverstrekker deze mee in je maandlasten. Momenteel wordt dit nog berekend op basis van je oorspronkelijke studieschuld. Als je in juli 2015 of later begonnen bent, heb je te maken met het nieuwe leenstelsel. De schuld telt voor 0,45% mee. Ben je eerder begonnen, tijdens het oude leenstelsel? Dan wordt gerekend met 0,75%.

Wat is het effect dan op je hypotheek? Stel, je hebt een studieschuld van € 15.000. In het nieuwe leenstelsel, rekent de geldverstrekker met een maandlast van € 67,50. Had je te maken met het oude leenstelsel? Dan is die maandlast € 112,50.

Andere leningen die niet bij het BKR geregistreerd staan

Er zijn een aantal leningen die geen BKR-registratie hebben, maar wel invloed hebben op je maximale hypotheek. Doordat ze niet geregistreerd zijn, komen ze pas in een later stadium tijdens je hypotheekaanvraag aan het licht. Ze staan namelijk wel op je belastingaangifte of rekeningafschriften . Een voorbeeld hiervan is een onderhandse lening van je ouders. Dit wordt gezien als een schuld. Daarom rekent de hypotheekverstrekker dit mee bij jouw aanvraag.

En denk ook aan een eventueel echtscheidingsconvenant. Wellicht zijn hierin afspraken gemaakt waardoor je nog een uitstaande schuld hebt aan je ex partner, ook wel een overbedelingsvordering genoemd. Deze moet je immers ook terugbetalen en telt ook als een schuld.

Wil je meer weten over wat er van invloed is op jouw maximaal af te sluiten hypotheekbedrag? Plan dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek, dan vertellen we je er graag meer over.